Белга: Безвъзмездната помощ от Европейския фонд за възстановяване на Белгия намаля от 5,9 на 4,5 милиарда евро

41

Финансирането на Белгия от Европейския фонд за възстановяване намаля от 5,9 на 4,5 милиарда евро, потвърди Европейската комисия в четвъртък. Причината за това е, че през 2021 г. белгийската икономика се възстанови по-добре от кризата с КОВИД-19, отколкото първоначално се предполагаше, предаде специално за БТА белгийската агенция Белга.

Когато беше съставен Механизмът за възстановяване и устойчивост –  централната част на европейския план за възстановяване –  държавите-членки бяха определили разпределението на 70% от субсидиите през 2020 г. Разпределението на останалите 30% трябваше да вземе предвид последващото въздействие на КОВИД-19. Беше решено държавите-членки, които се възстановят по-бързо от кризата, да се откажат от малка част от средствата за сметка на държави, които продължават да изпитват трудности.

Сега Комисията публикува актуализацията на разпределението. Белгийската икономика се представи по-добре през 2021 г., отколкото се очакваше през есента на 2020 г. Това води до намаление на нейните субсидии. Все пак Белгия ще получи над 878 милиона евро от последните 30%. Заедно с 3,6 милиарда евро от първата част страната ще получи общо 4,524 милиарда евро.

От месеци беше ясно, че субсидията за Белгия ще намалее. Държавният секретар Томас Дермин, който отговаря за изпълнението на плана за възстановяване, посочи по-рано, че правителството ще компенсира намаляването на субсидиите чрез други източници на финансиране и че няма да бъдат загубени проекти.

(Новина, избрана от белгийската агенция Белга за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)

 

/ЕЩ/

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още