Йоханис приветства съобщение на Макрон, че Франция е готова да повиши нивото на бойната група в Румъния до бригада

46

Румънският президент Клаус Йоханис приветства съобщение на своя колега Еманюел Макрон по отношение на готовността на Франция като рамкова страна да повиши до ниво на бригада съюзническата бойна група, разположена на територията на Румъния, предаде Аджерпрес.

„Приветствам важното съобщение, направено от президента Еманюел Макрон по отношение на готовността на Франция като рамкова страна да повиши до ниво на бригада военното присъствие в Румъния като част от НАТО. Мощно свидетелство на силата на стратегическото партньорство между Румъния и Франция“, написа Йоханис днес в профила си в Туитър.

Френският президент Еманюел Макрон съобщи днес в края на срещата на върха на НАТО в Мадрид, че Франция като рамкова страна на бойната група на Северноатлантическия алианс в Румъния ще осигури присъствие в дългосрочен план в Румъния.

„Източният фланг на НАТО ще бъде подсилен с френски военен контингент“, заяви Макрон на пресконференция след срещата на върха на НАТО в Мадрид, предаде ТАСС.

Той каза, че Франция възнамерява да увеличи военното си присъствие в Румъния.

„Мога да потвърдя намерението ни да подсилим контингента, за да посрещнем нуждите на нашите европейски съюзници на ниво бригада на румънска територия“, заяви Макрон.

По-рано Франция изпрати военен контингент от около 500 души в Румъния.

/СУ/

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още