КосоваПрес: Османи – Косово се противопоставя на всякакви нови критерии за либерализация на визовия режим

56

Република Косово се противопоставя на всяка допълнителна пътна карта или преоценка на критериите за либерализиране на визовия режим, предаде специално за БТА агенция КосоваПрес, като цитира президента на страната Вьоса Османи. 

Османи даде да се разбере, че Косово няма да стане част от каквато и да е инициатива, която удължава сроковете до постигане на свободно движение за неговите граждани. Тя каза, че Косово вече е получило отговор от повечето представители на ЕС, че не съществува намерение за допълнителни критерии, но тя смята, че трябва да се работи, за да не се стига до предложения като това за новата пътна карта.

За КосоваПрес държавният глава каза, че Косово е изпълнило всички критерии, като подчерта, че решението за либерализиране на визовия режим е забавено.

„Искаме да бъдем третирани както са третирани другите държави, никога в историята на ЕС не се е случвало да се въвежда втора пътна карта, следователно нови критерии или преоценка на първоначалните критерии, затова е необходимо ние като Република Косово да се противопоставим на такъв подход, както и направихме. Ясно дадох да се разбере от всички представители на Европейския съюз, че ако евентуално се обмисля такъв подход, той е неприемлив и ние няма да бъдем част от такива инициативи, които имат за цел да удължат още повече този процес, който се отлага вече повече от четири години“, каза президентът Османи.

Президентът каза, че вече е получила отговор от повечето представители на Европейския съюз, че не съществува намерение за допълнителни критерии.

Тя обаче добави, че е необходимо да се работи със страните членки, така че и те да отхвърлят евентуални инициативи за нова пътна карта.

„Необходимо е да работим поотделно със страните членки, така че и те да отхвърлят подобен подход, и в същото време не трябва да позволяваме на Европейския съюз да прилага за Косово процедури, които досега не са били прилагани за никоя друга държава. То би било безпрецедентно в самата история на ЕС, ако такова нещо се изисква от нас, така че е неприемливо и няма да вървим по такъв път. Вече получихме отговор от огромното мнозинство на служители на ЕС, че всъщност няма такова намерение, но ще работим заедно, за да гарантираме, че подобно предложение да не бъде прокарвано в бъдеще“, каза Османи.

Миналата седмица президентът на Косово участва в срещата на лидерите на ЕС-Западните Балкани, където тя подчерта необходимостта от либерализиране на визовия режим за гражданите на Косово, като единствената страна, която все още не се радва на свободно движение, въпреки че отговаря на всички критерии.

Според Османи за първи път Косово е получило голяма подкрепа на ниво Европейски съвет.

Османи каза, че дори страните, отнасящи се с неохота към въпроса, са изразили подкрепа. Тя обаче добави, че сега има някои процедури, които трябва да бъдат завършени възможно най-скоро.

„Не вярвам, че би било отговорно за нас да определим дата. Разбира се, че сме оптимисти, защото изпълнихме всички критерии, отговорихме на всички притеснения на държавите-членки и сега, както сама споменах, на срещата на върха на Съвета имаше дискусия в полза на либерализирането на визовия режим и от самите скептично настроени държави. Ако имат допълнителни въпроси по конкретни неща в Република Косово, ние ще разгледаме тези въпроси двустранно, но това в никакъв случай не би оправдало създаването на нова безпрецедентна процедура с нова пътна карта, както спомена комисарят по разширяването. Ето защо, ако някоя от страните-членки има някакви допълнителни въпроси тези дни, ние ще ги разгледаме спешно и няма да останат други теми, следователно, трябва да се вземе спешно решение по въпроса“, каза президентът Османи.

В разискването, което се проведе в понеделник в Европейския парламент, еврокомисарят по добросъседство и разширяване Оливър Вархей обяви допълнителна пътна карта за либерализация на визовия режим за Косово.

Във вторник Европейската комисия заяви, че не се планира нищо подобно и че комисията продължава да стои зад оценката си, че Косово е изпълнило условията за свободно движение в страните от Европейския съюз.

(Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още