МИА: ЕС – На масата е окончателен компромис, който трябва да бъде приет и от двете страни

51

След изявлението на френския президент Еманюел Макрон, че е убеден, че е постигнато добро компромисно споразумение за България и Северна Македония, Съветът на ЕС приветства усилията му, съобщава специално за БТА агенция МИА.

Както висши дипломатически източници обясняват пред репортери в Брюксел този следобед, сега на масата е „окончателен компромис в съответствие с опасенията, изразени от България и Северна Македония“.

„Ако предложението бъде прието, това ще осигури стъпка напред, за която ЕС работи от две години“, каза високопоставен дипломатически източник пред репортери в Брюксел.

Той каза, че ЕС приветства ангажимента на френското председателство за постигане на взаимно приемливо решение за започване на преговорите със Северна Македония.

Ако и двете страни приемат предложението, преговорната рамка ще бъде приета незабавно от Съвета на ЕС за Северна Македония, както и за Албания, след което ще бъдат свикани първите междуправителствени конференции.

ЕС припомня, че позицията на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел е, че бъдещето на Западните Балкани е в ЕС.

„Това предложение е резултат от активен ангажимент за намиране на взаимно приемливо решение и отговор на притесненията на двете страни“, казаха дипломатите. 

Tова е новината на деня в Република Северна Македония, избрана от Медийната информационна агенция (МИА) за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Република Северна Македония да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още