Унгария се стреми да постигне споразумение за средствата от възстановителния фонд на ЕС до есента, заяви унгарски министър

74

Унгария очаква до есента да подпише споразумение с Европейския съюз за 22 млрд. евро от фондовете за развитие в рамките на бюджета на блока за 2021-2027 г., съобщи министърът на икономическото развитие на страната Мартон Наги, цитиран от Ройтерс.

Споразумението за средствата бе отложено заради големия брой конфликти на премиера Виктор Орбан с ЕС, например във връзка с миграцията, правата на човека и позицията му по отношение на Русия. Необходимостта за Орбан да сключи споразумение обаче става все по-голяма, тъй като унгарската валута удари нови ниски нива, а инфлацията се покачва.

„Трябва да привлечем средства от ЕС и да постигнем споразумение“, заяви Наги на университетски форум.

Не постигнат обаче съществен напредък в преговорите за парите от фонда на ЕС за възстановяване от коронавирусната пандемия, каза още министърът.

Вчера Европейската комисия заяви, че няма промяна по въпроса с предоставяне на Унгария на достъп до 15,5 млрд. евро от фондовете за стимулиране на икономиките след КОВИД-19. Изпълнителният орган на ЕС също така заяви, че анализира отговора на Будапеща на опасенията, които Брюксел изрази по отношение на унгарската система за обществени поръчки.

Наги изтъкна, че правителството на Орбан ще се стреми да запази пълна заетост, което ще бъде много трудно през следващата година и половина на фона на икономическото забавяне и може да доведе до допълнителни фискални разходи.

/БЗ/

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още