Аджерпрес: Румъния предложи Дакийският лимес да бъде включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО

Посланикът на Румъния в ЮНЕСКО Симона-Мирела Микулеску предаде снощи на директора на Центъра за световното наследство Лазаре Елунду Асомо кандидатурата на Дакийския лимес за включването му в Списъка на световното наследство, предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес, позовавайки се на прессъобщение на румънския представител в ЮНЕСКО.

На събитието присъстваха координаторите за изготвянето на досието на Дакийския лимес, съпътстващо кандидатурата:  Ирина Ямандеску – заместник-директор на Националния институт за наследство, Феликс Марку – управител на Националния исторически музей на Трансилвания и председател на Националната комисия за лимеса и Бари Гембъл – международен експерт и консултант по културно наследство.

Дакийският лимес е част от граничните укрепления на Римската империя,  които достигат своя максимум през II в. сл. Хр., покривайки разстояние от над 7000 км, се казва в прессъобщението.

В разработването на досието за Дакийския лимес участваха експерти от румънското министерство на културата, Националния институт за наследство, Националния исторически музей на Трансилвания в сътрудничество с членовете на Националната комисия за лимеса и представители на други партньорски институции, се казва още в съобщението.

Кандидатурата на Дакийския лимес ще бъде разгледана от Международния съвет за паметници и места, основният орган за оценка на ЮНЕСКО на кандидатурите за включване в Списъка на световното наследство, като решение за регистрацията ще бъде взето по време на сесията на Световното наследство комисия през 2024 г.

(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)   

/ЕЩ/

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още