ЕЦБ вероятно ще повиши с още 50 базисни пункта основните си лихви през март, заяви Лагард

Днешното решение на Управителния съвет да повиши основните лихвени проценти с още 50 базисни пункта (0,50 процентни пункта) не означава, че цикълът на увеличения на лихвите е близо до своя край, заяви президентът на ЕЦБ Кристин Лагард по време на пресконференция предавана онлайн, след като водената от нея институция обяви ново вдигане на лихвите.

След днешното решение на ЕЦБ основните лихви достигнат най-високото си ниво от ноември 2008 г. Лихвата по операциите по рефинансиране нараства до 3 на сто. Лихвеният процент по депозитите става 2,5 на сто, а ставката по пределното кредитно улеснение достига 3,25 на сто.

„Знаем, че не сме приключили“, каза Лагард в коментар на днешното решение на ЕЦБ да повиши отново основните си лихви, след което препотвърди готовността на банката да „задържи курса“ в борбата да върне високата инфлация до целевите нива от около 2 на сто. „… Управителният съвет възнамерява да повиши лихвените проценти с още 50 базисни пункта на следващото си заседание по паричната политика през март, а след това ще оцени по-нататъшните си действия“, допълни тя.

ЕЦБ също така постепенно намалява обемна на закупените за няколко трилиона евро облигации, които натрупа през последното десетилетие, докато се опитваше да стимулира ръста на цените, който тогава бе твърде нисък.

Управителният съвет на ЕЦБ също взе решение относно условията за намаляване на притежанията на Евросистемата от ценни книжа по програмата за закупуване на активи (APP), обясни още Лагард.

Както бе съобщено през декември, портфолиото от ценни книжа по програмата за закупуване на активи ще намалява средно с 15 милиарда евро на месец от началото на март до края на юни 2023 г. и последващият темп на намаляване на портфейла ще се определи с времето, добави тя.

Частичните реинвестиции ще бъдат извършени като цяло в съответствие с настоящата практика. По-специално, останалите суми за реинвестиране ще бъдат разпределени пропорционално на дела на обратното изкупуване във всяка съставна програма на APP и, съгласно програмата за закупуване в публичния сектор (PSPP), на дела на обратното изкупуване на всяка юрисдикция и между национални и наднационални емитенти.

За закупуването на корпоративни облигации от Евросистемата, останалите реинвестиции ще бъдат насочени по-силно към емитенти с по-добри климатични резултати. Без да се засяга целта на ЕЦБ за ценова стабилност, този подход ще подпомогне постепенната декарбонизация на притежанията на корпоративни облигации на Евросистемата в съответствие с целите на Парижкото споразумение, каза още Лагард.

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още