Енергетиката ще бъде във фокуса на посещение на румънския президент в Азебрайджан

Румънският президент Клаус Йоханис ще бъде днес и утре на официално посещение в Азербайджан по покана на своя колега Илхам Алиев, предаде агенция Аджерпрес.

В рамките на визитата двамата президенти ще открият министерска среща на Консултативния съвет за Южния газов коридор.

Посещението на Йоханис в Баку идва след „много добрите разговори, проведени с президента Илхам Алиев в Букурещ на 17 декември 2022 г., когато двамата държавни глави участваха в церемония по подписване на Споразумение между правителствата на Азербайджан, Грузия, Румъния и Унгария за стратегическо партньорство в областта на развитието на зелената енергия и транспорта“, посочва администрацията на румънския президент.

Азербайджан е първата държава в региона на Южен Кавказ, с която Румъния повиши двустранните си отношения до ниво стратегическо партньорство през 2009 г., припомнят от кабинета на Йоханис.

Очаква се двамата държавни глави да обсъдят задълбочено развитието на двустранното сътрудничество в области като енергетика, транспорт, търговия, инвестиции, цифровизация, селско стопанство, образование и култура.

Ще бъде направена оценка на изпълнението на регионални проекти за взаимно свързване, като например подводния кабел за пренос на електроенергия, и ще бъде обсъдено започването на подобни проекти в цифровата област, информира администрацията на румънския президент.

Друга тема на разговорите ще бъде разширяването на сътрудничеството по стратегически инициативи между Европа и Централна Азия, като се използва ролята на Румъния и Азербайджан като мостове.

На официалното откриване на министерската среща на Консултативния съвет за Южния газов коридор президентът Клаус Йоханис ще изрази солидарността и ангажимента на Румъния за гарантиране на европейската енергийна сигурност чрез разширяване на сътрудничеството с партньорите от региона и разнообразяване на източниците и маршрутите за пренос на енергийни ресурси, съобщиха още от президентската администрация.

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още