Филипините предоставят на САЩ по-голям достъп до военни бази на фона на загриженост от поведението на Китай

Филипините предоставиха на САЩ разширен достъп до военните си бази, съобщиха днес двете страни, в условията на растяща загриженост от все по-голямата настъпателност на Китай в спорното Южнокитайско море и на напрежение във връзка с остров Тайван, предаде Ройтерс.

Изявления на военните министерства във Вашингтон и Манила посочват, че САЩ ще получат достъп до още четири бази по силата на споразумение за засилено сътрудничество в областта на отбраната, сключено още през 2014 г.

В изявленията се посочва още, че досега САЩ са вложили над 82 милиона долара под формата на инфраструктурни инвестиции в съществуващите пет обекта, обхванати от споразумението.

То позволява американски достъп до филипински военни бази за съвместно военно обучение, предварително разполагане на оборудване и изграждане на съоръжения като самолетни писти, складове за гориво и жилища за военни, но не и постоянно присъствие.

 

 

/ПГ/

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още