Стига с разделителните линии, заяви Корнелия Нинова в декларация

Стига с разделителните линии, има можещи, има знаещи, има хора, които искат да решават проблемите на народа и такива, които само говорят за това и използват ситуацията за лични цели и партийно облагодетелстване. Това заяви в декларация по повод края на 48-ото Народно събрание Корнелия Нинова, председател на парламентарната група на „БСП за България“.

Нинова отчете, че 48-ото Народно събрание е белязано от скандали и отбеляза, че докато са се замеряли с обвинения кой е по-корумпиран, съдебната реформа е зациклила, като визира случаите „Джемкорп“ и „Нексо“. Борбата с корупцията остава един от най-важните приоритети в следващия парламент, отчете лидерът на левицата. Нинова посочи, че за изминалите четири месеца от „БСП за България“ са успели да защитят лицето, същността на партията си и да кажат на българските граждани, че част от това, което са поели като ангажименти, са го свършили.

Разбра се в този парламент коя е лявата партия, констатира Нинова и визира приетите по предложение на левицата законопроекти, с които се регламентират безплатните учебници за учениците до 12 клас, увеличението на минимална работна заплата, спасяването на детските ясли от закриване, помощта за общини, болници, читалища, за които държавата поема сумата над 200 лв. за ток. 

„Остават ни два месеца кампания – това е и малко, и много време. То е малко за онези, които още не са узрели до държавническото мислене, че сме изправени пред пропаст и, че ако продължаваме по същия начин, ще паднем в нея като държава, не като отделни политически партии. Това време е и много за онези, които вече знаем какво ни чака и пред какво сме изправени“, заяви Нинова. 

Относно третия мандат Корнелия Нинова посочи, че от „БСП за България“ са показали, че съзнават каква отговорност трябва да поемат.

„Абсолютно открито, абсолютно държавнически поканихме всички на третия, последен възможен разговор за търсене на съгласие. Да, някои се отзоваха, други не, но това отново бе използвано за спекулации, за предизборни съюзи, за следизборни коалиции. Отново лично, отново партийно и отново натягащо напрежение преди парламентарните избори. Недостойно“, коментира Нинова. 

„Ние от БСП за България сме коалицията, която показахме и в управление със сложни партньори и сега без мнозинство, че можем да следваме своята линия – на национално отговорна партия с първа задача благосъстоянието на българския народ и подобряването на качеството му на живот“, каза тя. 

В началото на декларацията Нинова изтъкна, че 48-ото Народно събрание не е могло да изпълни най-важната си задача – да излъчи редовно правителство и да сложи край на политическата криза, да даде стабилност и перспектива за развитието на България, спокойствие и сигурност на българските граждани.

В 49-ото НС най-голямото предизвикателство отново ще бъде да гарантираме парламентарната република, да излъчим редовно правителство и да дадем хоризонт за развитие на България и на българския народ, добави тя.

По думите й войната в Украйна е сложила отражение и върху работата на институциите у нас.  Военното взе превес в 48-ото НС, коментира Нинова и визира плащането за новата ескадрила бойни самолети F-16, решенията на Народното събрание за изпращане на оръжие за Украйна, инвестиционните проекти в отбраната, решението за обявяването за геноцид на Голодомора в Украйна и т.н. 

Това военно предимство в работата беше облечено в клишета и етикети, който е за оръжие, за война е евроатлантик, който е за мира, за неутралитета на България и ненамеса във войната е ретрограден евразиец. Поставянето на етикети и такива разделителни линии е една от пречките да има разговор, спокойствие и решение в интерес на България. Етикетите бяха черно и бяло, забравяйки че най-висша европейска ценност е мирът, каза Корнелия Нинова.  

Като проблем за работата на 48-ото НС тя открои и липса на единно мнозинство, което по думите й е довело  до всякакви коалиции, до ситуационни решения. Това е нестабилност, това е липса на предвидимост какво ще се случи утре и това роди спекулации – според това кой е по-креслив, посочи Нинова. 

Напоследък се оформи отново една разделителна линия – добрите срещу лошите, статуквото срещу промяната. Позволете да ви обърна внимание, че всички в тази зала сме статукво, защото думата статукво означава настоящото, съществуващото състояние на взаимоотношенията. Не може да си управлявал, да си бил в опозиция, да си бил в два парламента и отново да казваш „ние сме нови и добри, а всички други са лоши“. Стига с тези разделителни линии, настоя лидерът на левицата. 

 

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още