ГНА: Международният институт за тропическо земеделие предоставя услугата „е-земеделие“ на ганайските производители на маниока

Международният институт за тропическо земеделие (IITA) предостави на ганайските производители на маниока електронна услуга в областта на земеделието („е-земеделие“), за да насърчи достъпа им до научни изследвания, иновации и нови технологии в сферата на земеделието.

Технологията AKILIMO (умно земеделие) ще бъде използвана за генериране на специфични препоръки за земеделците с цел повишаване продукцията на маниока.

Интегрираният електронен пакет съдържа информация за торове, суровини, търговци и купувачи и преработватели, за да подпомогне укрепването на веригата за създаване на стойност в селското стопанство.  

Също така това ще е от помощ на земеделците да разберат кога е най-доброто време за сеитба и за прибиране на реколтата. По този начин ще бъдат насърчени устойчивите пазари за земеделски продукти и стоки.

Маниоката е най-важната земеделска култура в Гана. Насажденията с маниока обхващат 1,027,755 хектара, като през 2019 г. реколтата от маниока за цялата страна е 22 милиона тона.

Повече от 70% от земеделците се занимават с отглеждане на маниока – 22% от БВП на земеделските стоки.

Технологията вече се използва в Нигерия, Бурунди, Танзания, Руанда и Демократична република Конго.

Гана е вторият най-голям производител на маниока в Африка и петнайсети в света.

През 2020 г. страната произведе 24 милиона тона маниока.

 (Тази информация се разпространява от БТА по договор с ганайската агенция ГНА)  

/МГ/ДИ/

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още