Първата инвестиция в изграждането на оптичен кабел от Европа до Япония през Арктика е осигурена

Осигурена е първоначална инвестиция за изграждането на оптичен кабел през територията на Арктика, съобщи днес консорциумът, който ще реализира проекта на стойност от 1,1 милиарда евро, предаде Ройтерс.

За първи път по арктическото морско дъно ще бъде положен кабел, посочват създателите на проекта. Той ще свързва Европа с Япония през Северна Америка и ще бъде част от глобалната интернет инфраструктура. 

Първоначално беше планирано оптичният кабел да бъде прокаран по арктическото крайбрежие на Русия. Този проект, който трябваше да бъде реализиран съвместно с втория по големина мобилен оператор в Русия – „МегаФон“, беше прекратен през миналата година. Това се е наложило поради нежеланието на управляващите в Москва да разрешат прокарването на кабела през руската територия, обяви финландската компания „Синиа“ (Cinia), която е начело на консорциума „Фар норд файбър“ (Far North Fiber). Той е съвместно дружество между „Синиа“, базираната в САЩ компания „Фар норд диджитал“ (Far North Digital) и японската „Артирия нетуъркс“ (Arteria Networks).

Оптичният кабел, който ще преминава от страните в Северна Европа през Гренландия, Канада и американския щат Аляска до Япония, ще намали забавянето при предаването на данни с около 30 процента, съобщи „Синиа“.

„Норду нет“ (NORDUnet),  който е обединение на изследователските и образователните мрежи на страните от Северна Европа, обяви, че е подписал писмо за намерение с „Фар норд файбър“, съгласно което ще инвестира в 12 двойки оптични влакна. Планирано е те да бъдат вградени в оптичния кабел. 

„Фар норд файбър“ не обяви стойността на инвестицията, но източник, цитиран от Ройтерс, твърди, че една двойка оптични влакна струва около 100 милиона евро. На още 100 милиона евро ще възлязат разходите за поддръжката на апаратурата през 30-те години на нейния експлоатационен живот.

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още