Пет украински писателки обсъждат мястото на темата за войната в литературата за деца по време на Софийския международен панаир на книгата

Украинските детски писателки Катерина Егорушкина, Анна Багряна, Романа Романишин, Андрий Лесив и Евгения Завалий ще участват в програмата на 49-ото издание на Софийския международен панаир на книгата. Те ще обсъдят говори ли се с деца за война, като дискусията ще се състои на 11 декември в Националния дворец на културата (НДК), съобщават от асоциация „Българска книга“ (АБК).

Софийският международен панаир на книгата ще бъде открит ден по-рано, на 6 декември. На събитието ще присъства и вицепрезидентът на България Илияна Йотова, съобщават от АБК. Информацията потвърдиха и от президентсвото. Освен нея, на откриването ще бъде столичният зам.-кмет по културата и образованието Мирослав Боршош, допълват от асоциацията.

Форумът ще продължи до 11 декември, като всеки ден посетителите на панаира ще могат да се срещат с писатели в щандовете на участващите издателства. 

В първия ден от панаира свои произведения ще представят Б. Н. Добрев, Теодора Тотева, Петя Александрова, Константин Трендафилов и др. На 7 декември в НДК ще са авторите Красимир Димовски, Росица Каркальова, Георги Господинов, Любомир Кючуков, Иван Станков, Виктория Бешлийска, Михаил Вешим, Ивайла Александрова, Марин Бояджиев и т.н.

В четвъртък публиката ще може да разговаря с писатели, сред които Диана Саватева, Ивинела Самуилова, Алексей Бъчев, Дарина Шопова Станчева, Здравка Евтимова, Богдан Русев и Момчил Николов.

На сцената на културната програма акцент ще бъде поставен върху 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски, включено в календара на ЮНЕСКО. В рамките на събитието ще бъде представено юбилейното фототипно издание на „История славянобългарская“ с превод на съвременен български език и предговор на проф. дфн Кирил Топалов. Час по-късно ще се проведе и дискусия „Царска България в книгите на Леа Коен“. Участници в нея са самата Леа Коен, журналистът Михаил Заимов, председателят на организацията на евреите в България „Шалом“ проф. Александър Оскар и управителят на издателство „Ентусиаст“ Виктория Бисерова.

В петъчната програма на панаира на книгата ще участват Сатанасов, Марин Троянов, Мария Донева, Костадин Костадинов, Антина Златкова и доц. Стефан Дечев. На 10 декември с публиката ще се срещнат Калина Янева, Румяна Емануилиду, Емилиана Стоименова, Пенко Пенков, Христо Добротинов, Алек Попов, Георги Връбчев, Захари Карабашлиев, Чавдар Атанасов, Георги Б. Геров и др. 

В последния ден на панаира участват Павлина Делчева-Вежинова, Събина Георгиева, Силвия Иванова, Александър Димитров, Вели Константинова, Стефан Цанев, Владимир Зарев, Емил Минчев, Здравка Евтимова и др. / ГН

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още