Показват Коледуване в музей „Етър“ на 26 декември

18

На 26 декември от 11:30 ч. и 13:30 ч. в Регионален етнографски музей на открито „Етър“ (РЕМО „Етър“) ще бъде възстановен обичаят Коледуване. По традиция от институцията организират ежегодно образователна програма „Училище за коледари“. С провеждането на програмата се дава възможност на младежи от 15 до 20-годишна възраст от Габрово и Трявна да разучат с помощта на специалисти от музея коледарски песни и наричания, да се запознаят с обредите на коледуването, съобщават от РЕМО „Етър“. 

„Целта ни е младежите, преминали през обучението да преживеят самия обичай по възможно най-автентичен начин. В миналото се е смятало, че мъж, който не е коледувал, няма право да се жени. С това събитие музеят цели да съхрани обичая, да го разпространим сред младите хора. Да го направим възможен за възприемане от публиката, без да добавим съвременни елементи. Живеем в общество, което е добре да се обръща към корените и по този начин да се погледне към бъдещето. Училището не е насочено само към момчета от община на Габрово, то е ориентирано към всички общини в региона, ще се търси разширение на тази база. Младежите, минали през първото обучение за Коледари, вече коледуват на местата, в които живеят или работят извън Габрово. Те практикуват наученото и продължават традицията. За нас е много важно, че обучението на даден етап се извършва от специалисти на самия музей, когато се използва хореограф, той ги научава на определените движения, но човекът от Етъра ги запознава с философията на обичая, той дава на младите възможността да възприемат изцяло символиката на дълбоката духовна същност в коледуването.“ каза за БТА Тихомир Църов от РЕМО „Етър“.

Музеят продължава традицията да възстановява този обичай за поредна година. Коледарите са важна част от българският народен календар, те минавали през всеки дом в миналото и оттам ги дарявали с домашно направени продукти, задължително стопанката ги дарявала с коледна погача. Коледуването завършва с общо угощение на коледарите, то се прави в дома на водача им на Коледа или в друг ден, но не по-късно от Ивановден. Другите събрани дарове от тях се раздавали на по-бедните. 

/ХТ/

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още