Силни нарушения във френския железопътен транспорт заради стачка

Железопътният трафик във Франция е силно нарушен заради стачка на контрольорите, които принудиха националната жп компания да отмени 60 на сто от влаковете днес и през уикенда, предаде Франс прес. Има вероятност протестните действия да бъдат подновени около коледните и новогодишните празници.

Ес Ен Се Еф (SNCF) предвижда от петък до неделя да се движат един от два регионални влака, един от четири високоскоростни влакове и един от два влака от класическата междурегионална мрежа „Ентерсите“ (Intercite), а всички нощни влакове да бъдат отменени.

При международните връзки компанията предвижда нормален трафик за „Юростар“ (Eurostar) към Великобритания и за „Талис“ (Thalys) към Белгия, Нидерландия и Германия, както и да се движат един от три високоскоростни влакове за Швейцария, един от два за Германия, един от три за Италия и нито един влак за Испания.

Предвижда се нормалното движение постепенно да се възстанови в понеделник (5 декември), когато ще се движат три от четири високоскоростни влакове.

Причина за стачката са искания за по-добри заплати и кариерно развитие и в глобален план за по-голямо признаване на спецификите на работата на около 10 000 влакови контрольори на Ес Ен Се Еф. Те имат съществена роля по отношение на безопасността на движението и на пътниците.

Контрольорите, без които влаковете не биха могли да потеглят, вече пуснаха предизвестие за стачка през уикендите на Коледа и Нова година.

Ръководството на Ес Ен Се Еф изрази съжаление за провеждането на стачката, именно когато „са представени конкретни мерки“ на синдикатите. Стачните организации от своя страна настояват, че са получили само „трохи“.

/СС/

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още