Украйна е изгубила досега между 10 000 и 13 000 военнослужещи във войната срещу Русия, каза висш украински представител

Въоръжените сили на Украйна са изгубили досега между 10 000 и 13 000 войници във войната срещу Русия, каза пред украинска телевизия днес съветникът на украинския президент Володимир Зеленски – Михайло Подоляк, цитиран от Ройтерс.

Тези данни изглежда са първата оценка за броя на загиналите от края на август, когато главнокомандващият украинските въоръжени сили съобщи за близо 9000 убити украински военнослужещи.

„Разполагаме с официални цифри от генералния щаб, с официални цифри на висшето командване, и според тях имаме между 10 000 и 12 500 до 13 000 убити“, заяви Подоляк пред „Канал 24“.

Говорим открито за броя на жертвите, допълни той, като отбеляза, че ранените войници са повече от загиналите.

Миналия месец най-висшият американски генерал каза, че руските въоръжени сили са дали над 100 000 жертви (общо убити и ранени) в Украйна, и изказа предположение, че дадените от въоръжените сили на Киев жертви са сходни по численост.

Във видеоинтервю вчера съветникът на Зеленски Олексий Арестович каза, че загиналите от руска страна са около седем пъти повече, отколкото тези от украинска.

/ДИ/

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още