Организация на украинската диаспора съди канадското правителство за връщане на турбина за „Северен поток-1“

127

Световният конгрес на украинците, представляваща интересите на украинците, живеещи извън страната, заяви, че е поискал съдебно разглеждане на решението на канадското правителство да върне на Германия поправена турбина, необходима за работата на газопровода „Северен поток-1“, предаде Ройтерс.

В събота канадското правителство заяви, че издава „временно и отменимо разрешение“, изключващо връщането на турбината от обхвата на наложените срещу Русия санкции, в момент, когато Европа се опитва да поддържа потока на енергийни носители, докато успее да се откаже от зависимостта си от руския газ.

Миналият месец Русия посочи забавянето на връщането на турбината като причина за намаляване на доставяния по „Северен поток-1“ газ до 40% от капацитета.

„Това изключение от режима на санкции срещу Русия е напълно неприемливо“, се казва в изявление на Световния конгрес на украинците. „Има реални алтернативи за германските газови нужди, включително закупуване на газ по украинския газопровод“, добавя организацията, която е поискала от канадския федерален съд да прецени законосъобразността на правителственото решение.

Засега няма коментар от канадското министерство на отбраната.

/АГ/

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още