ГНА: Ганайската здравна служба заяви, че в Гана понастоящем няма случаи на заболяването, причинено от вируса на Марбург

Ганайската здравна служба заяви, че в Гана понастоящем няма случаи на заболяването, причинено от вируса на Марбург, предаде за БТА ганайската информационна агенция ГНА.

Изявлението бе направено в съответствие с препоръките на Световната здравна организация (СЗО), съгласно които дадена страна следва да обяви, че е преодоляла епидемията 42 дни след последния отрицателен тест, ако няма нови случаи.

В изявление, направено от службата в Акра, с което обществеността бе информирана за развитието на заболяването, бе потвърдено, че Гана е регистрирала първия си случай на 4 юли 2022 г. 

Бе съобщено общо за три случая на заболяването, като последният е от 21 юли 2022 г.

Двама от тримата пациенти, за съжаление, починаха.

Общо бяха идентифицирани 198 контактни лица в четири окръга – Аданси Север и Аданси Юг в област Ашанти; Престеа Хъни Вали в Западна област, и в Саула-Туна-Калби в Горна Източна област.

Ганайската здравна служба съобщи, че 118 от тях са се подложили на задължително медицинско наблюдение, което трае 21 дни, и понастоящем са изписани.

„Останалите контактни лица биват следени и никой от тях не е проявил симптоми“, се казва още в изявлението.

В изявлението се казва, че единственият оцелял от тримата се е възстановил от заболяването и е дал отрицателни проби на два теста, вторият от които е направен 48 часа след първия. Тестовете са направени съответно на 3 и 6 август от Мемориалния институт за медицински изследвания „Ногучи“.

В изявлението се казва, че оцелялата пациентка е изписана и сега е отново със семейството си.

В изявлението се изтъква, че макар в Гана понастоящем да няма случаи на заболяването, Ганайската здравна служба, съвместно с партньори, работещи за развитието, и с компетентните държавни служби, ще продължи усилено да наблюдава ситуацията, свързана със заболяването, причинявано от вируса на Марбург, и с други заразни хеморагични трески.

В изявлението се казва, че ще продължат да бъдат организираните и понастоящем прояви, свързани с предоставянето на информация за заболяването, като властите ще следят постоянно развитието на ситуацията.     

„Службата, с подкрепа от партньори, инициира процес по съставянето на социоекологична карта, с чиято помощ да бъде оценен рискът от заразни хеморагични трески, които да бъдат следени по-обстойно в Гана“, се казва в изявлението.

В изявлението обаче се съдържа призив към представителите на обществеността да продължат да спазва предпазните мерки, като избягват директен контакт с кръв, слюнка, повръщано, урина и други телесни течности на хора с вируса на Марбург или с неизвестни болести, и да съобщават за случаи на заболяване в най-близкото здравно заведение.   

В изявлението се съдържа уверение, че Ганайската здравна служба, която работи съвместно с партньори, продължава да е посветена на защитата на общественото здраве.

(Новина, избрана от ганайската агенция ГНА за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още