Хърватският кардинал Йосип Бозанич отслужи тържествена литургия по повод големия християнски празник Възнесение Богородично

33

В най-големия хърватски храм „Майка Божия Бистричка“ в гр. Мария Бистрица, на 40 км от столицата Загреб, и тази година тържествената литургия за Възнесение Богородично, отслужи кардинал Йосип Бозанич, архиепископ на Загреб. В своята проповед кардинал Бозанич подчерта значението на семейството и призова вярващите особено силно да молят за здравето на майките, чакащи раждането на своето дете. 

Празникът Голяма Богородица е хърватската лятна Коледа. Идентичността на хърватското християнство е дълбоко белязана от предаността към Пресветата Дева Мария. Много църкви са посветени на нея, а светилищата на Богородица в Хърватия са най-посещаваните църковни обекти в страната. Най-известни и най-посещавани от тях през цялата година са храмът в град Мария Бистрица, но също и в Алмаш, в Риека на хълма Търсат, в Син, Дубровник и в много други градове и местности. 

Две от най-познатите забележителности на храма в Мария Бистрица са Статуята на Богородица Бистришка, която датира от края на 15-ти век и принадлежи към „черните мадони“, и „Кръстният път“, който се състои от 14 статуи, представляващи сцени от страданието на Исус по пътя до Разпятието. Първата фаза от създаването му започва през 1941 г. Моделиран е по оригиналната концепция за „Отворена Голгота“, тоест „на хълм“. Изградени са първите четири спирки: I. Пилат осъжда Исус на смърт, II. Исус приема кръста, III. Исус пада за първи път под кръста и IV. Исус среща майка си. Композициите са изработени от прочутия мрамор от Карара и са поставени върху големи пиедестали. Реставрацията на старите (1989 г.) и инсталацията на останалите спирки на Кръстния път продължава от 1977 г. до 1990 г. През 1984 г. е построен и фонтан със статуя на Богородица, поставен в средата на поляната, от която започва изкачването на „Via crucis”.

На 3 октомври 1998 г.  папа Йоан Павел II посещава светището, благослови го и пред повече от 500 000 поклонници обявява за блажен загребския архиепископ кардинал Алойзийе Степинац. Исторически за хърватския народ остават думите, които, по време на тогавашното си посещение в Хърватия, каза папа Йоан Павел II: „Когато един народ е изправен пред моменти на мъка и кръст, той много силно, като при нито едно друго събитие, чувства връзка с Майката Христова и тя за него става знак за надежда и утеха. Така беше в моята родина, в Полша, така беше в Хърватия, така е и във всяка християнска държава, изложена на тежки исторически изпитания“.

Църковният празник Успение Богородично в Хърватия е държавен празник и неработен ден. Премиерът Андрей Пленкович присъства на тържествената литургия в град Риека, на светилището на хълма Търсат. 

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още