Златното светилище в древноегипетския храм в Мединет Хабу възвърна оригиналния си блясък

20

Завърши реставрацията на Златното светилище в заупокойния храм на фараона Рамзес Трети в Мединет Хабу в Луксор, обяви Министерството на туризма и на паметниците на културата на Египет. 

Реставрацията, извършена от египетски специалисти, включва поправка на причинени от ерозията повреди, с което светилището възвърна оригиналния си златен цвят, заяви генералният секретар на египетския Върховен съвет за антиките Мустафа Уазири. Реставраторите са заздравили стените, извършили са химическо и механично почистване, отстранили са остатъци от предишни реставрации.

Заупокойният храм на Рамзес Трети е наричан от древните египтяни хат ганмат ха, което означава храм, свързан с вечността. Той е един от най-важните и уникални с архитектурата си исторически паметници в Египет. 

На стените му са изобразени религиозни обреди и сцени от войните на фараона срещу либийците, нубийците и т.нар. морски народи. Запазени са и изображения, които представят древноегипетския календар, както и всички празници и фестивали и точното време на провеждането им. 

Рамзес Трети е най-значимият фараон от Двадесетата династия на Древен Египет. Времето на управлението му от около 1186 до 1153 година пр.н.е. е последният период на подем в историята на Новото царство. 

/АГ/

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още