„БСП за България“ тръгва към изборите със самочувствие и четири решения, сред които мораториум върху цената на газа и преговори с „Газпром“

27

Тръгваме на тези избори със самочувствие за добре свършена работа в редовното правителство, благодарение на нашето участие в него имаше мощна социална програма от 22 млрд. лева, която помогна на много семейства да преминат по-леко през тежката зима. Това заяви пред журналисти председателят на БСП Корнелия Нинова след внасянето на документи и 7000 подписа за регистрация на коалиция „БСП за България“ за участие в предсрочните парламентарни избори.

Тя посочи, че имат и решения как да продължат оттук нататък, особено с кризата, която ни очаква през есента и зимата. 
Имаме четири работещи решения, с които гарантираме, че ще преведем България и народа си по-спокойно през следващите месеци, заяви Нинова. Първото е, ако ни дадете повече доверие и участваме в следващия кабинет, налагане на мораториум върху цената на газа, водата и парното за битовите потребители, посочи тя. Второ – сериозна програма за компенсация на бизнеса за разликата в цените, трето – продължение на социалната програма и социалните приоритети, и четвърто – незабавни преговори с „Газпром“, добави Нинова.

Сега веднага ще ни нападнат, че това не е възможно и ще предизвика катастрофа в държавата, коментира тя. Нинова припомни, че това са мерки, които редовното правителство е приложило при нарастващата цена на тока през зимата. Наложихме мораториум върху цената за битовите потребители и всички прогнози, че от това ще последва апокалипсис, не се случиха, отбеляза тя и допълни, че предлагат същото и сега за газа. 

Нинова посочи, че през зимата са направили социална програма за деца, за млади, за пенсионери, за работници и сега трябва да я разширят с акцент енергийно бедни и социално слаби хора. Тя отбеляза, че от април от „БСП за България“ твърдят, че трябва да се подновят разговорите с „Газпром“ и да се осигурят доставките по текущия договор. Радвам се, че виждам в последните дни дори и лидерите на партиите, с които управлявахме и спорихме по този въпрос през април, вече са узрели за това, че възстановяването на разговорите с „Газпром“ е наложително, коментира Нинова.

Според лидера на БСП не трябва да се разчита единствено на доставки от „Газпром“, а да се търси диверсификация и алтернатива и да се избере най-доброто. Но засега, поне от това, което виждаме, най-доброто, което се предлага, е от „Газпром“, допълни тя.

На въпрос дали това не ограничава коалиционните партньори на БСП, тъй като много партии са срещу преговори с „Газпром“, Нинова отговори, че много партии са били срещу такива преговори, но от онзи ден чува и г-н Василев, и г-н Петков, а вчера и от „Демократична България“, че трябва освен диверсификацията с втечнен газ и азерски газ, да се осигури и допълнително количество от „Газпром“. Така че имаме напредък по този въпрос, обобщи тя.

Няма да правим коалиция с ГЕРБ и ДПС, заяви Корнелия Нинова. Тя посочи, че ще разговарят за съставяне на правителство с тези, които са готови да продължат борбата с модела на управление на ГЕРБ. 

 

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още