Вторият по големина производител на стомана в Германия води преговори да не му намаляват доставките на природен газ

Компанията „Залцгитер“ (Salzgitter AG), която е вторият по големина производител на стомана в Германия, води преговори с регулаторните органи в опит да си гарантира, че няма да й бъдат ограничени доставките на природен газ, ако се стигне до намаляването, предаде Ройтерс.

Позицията на „Залцгитер“ е, че нейната производствена дейност е жизненоважна за гарантиране на енергийната сигурност на Германия в по-широк план, както и за осигуряването на отоплението на регионално равнище. 

Топлината, която се отделя при производствените процеси в заводите на „Залцгитер“, се използва за отопление в районите, в които те се намират, отбелязва главният изпълнителен директор на корпорацията Гунар Грьоблер. Той подчертава, че може да се стигне до нарушения в топлоподаването, ако спре производствената дейност в предприятията на компанията. „Ще бъдат засегнати около 100 000 жители, които ще останат без топла вода и парно“, твърди Грьоблер.

„Залцгитер“ произвежда тръбите за газопроводите, които ще свързват с енергийната мрежа два временни терминала за втечнен природен газ, които Германия планира да бъдат пуснати в експлоатация в началото на следващата година. Поради това компанията играе важна роля в усилията на Федералната република да намали своята енергийна зависимост от Русия, отбелязва Ройтерс.

„Залцгитер“ е и третият по големина доставчик на питейна вода в германската провинция Долна Саксония, където се намират 26,5 процента от производствените мощности на производителя на стомана, подчертава изпълнителният директор на корпорацията. Тя е една от няколко водещи компании, които настояват да не им ограничават доставките на природен газ, ако Русия ги намали още повече. В момента Москва доставя само 20 процента от договорените количества по най-важния газопровод за Германия – „Северен поток-1“.

/СС/

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още