Златото се стабилизира заради по-ниската доходност по американските държавни облигации

17

Цените на златото се стабилизираха, тъй като спадът на доходността по американските държавни облигации противодейства на натиска от силния долар, а също и заради опасенията относно по-нататъшното повишаване на лихвите от страна на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ, съобщи Ройтерс.

Спот цената на златото се повиши с 0,1 на сто до 1780,95 долара за унция към 05:32 часа по Гринуич (08:32 часа българско време). Американските фючърси на благородния метал се понижиха с 0,1 на сто до 1795,90 долара за унция.

Доходността по 10-годишните държавни облигации на САЩ спадна за трета поредна сесия до 2,7788 на сто, намалявайки алтернативните разходи за притежаване на злато, за което не се плаща лихва. 

Цените на златото намаляха с повече от 1 на сто през последната седмица, тъй като доларът се изкачи до едноседмичен връх, докато инвеститорите виждаха убежище в него, след като слабите глобални икономически данни подновиха страховете, че настъпва рецесия.

По-силният долар прави благородния метал и другите суровини, търгувани в американската валута, по-скъпи за чуждестранни купувачи.

Според Мат Симпсън, старши пазарен анализатор на компанията за борсова търговия „Сини Индекс“ (City Index), златото не привлече търсещите убежище инвеститори, като не успя да се покачи над линията на подкрепа от 1783 долара за унция. „Освен това плахия опит в петък да затвори на ниво над 1800 долара за унция беше знак, че нещо не е наред със златото на тези нива“, добави той.

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още