„Газпром“ заявява на Европа, че спирането на газовите доставки е извън контрола му

119

Руският газов концерн „Газпром“ е заявил на свои клиенти в Европа, че не може да гарантира газовите доставки заради „извънредни“ обстоятелства. Това се посочва в писмо на компанията, до което Ройтерс е получил достъп. 

В писмото с дата 14 юли от руския газов монополист се заявява, че компанията обявява форсмажор за доставки, в сила от 14 юни. Тази клауза, известна като „Божия воля“, е стандартна за бизнес договорите и се отнася до извънредни обстоятелства, които дават извинение на някоя от страните да не изпълни договорните си задължения, припомня Ройтерс. 

Засега „Газпром“ не е коментирал информацията. 

„Унипер“ (Uniper) – най-големият вносител на руски газ, е сред клиентите, които посочват, че са получили писмо, както и че отхвърля това твърдение като неоправдано.  Компанията не сподели съдържанието на писмото, но източник от бранша, пожелал анонимност, каза, че форсмажорът се отнася за доставки по тръбопровода „Северен поток-1“. Газовите потоци по съоръжението са нулеви, тъй като по него започнаха дейности по планова поддръжка на 11 юли, които би трябвало да приключат тази седмица. 

Ер Ве Е (RWE) – най-големият германски производител и друг голям вносител на руски газ, също съобщи, че е получил уведомление за форсмажор. 

Европа се опасява, че Москва може да остави газопровода спрян като ответна мярка на санкциите, наложени срещу Москва заради инвазията в Украйна. Това ни задълбочило енергийната криза, която създава риск от рецесия в региона. 

/ЕС/

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още