Планинските спасители в Банско са помогнали на пострадала туристка от Чехия, получила травма в планината

58

Планинските спасители от отряд Банско са провели в следобедните часове днес акция, организирана след сигнал за туристка от Чехия, която е получила травма на единия крак при слизане по пътеката от връх Вихрен към едноименната хижа, съобщават от отряда на официалната си фейсбук страница. 

От Планинска спасителна служба – Банско (ПСС – Банско) посочват, че за броени минути спасителите пристигат до пострадалата жена, извършват необходимите и възможни манипулации на място и я свалят с носилка до хижа „Вихрен“, откъдето е транспортирана до лечебно заведение за оказване на квалифицирана медицинска помощ.

За успеха и бързината на акцията допринася и добро стечение на обстоятелствата, допълват от ПСС – Банско. Свидетел на инцидента подава сигнал на тел. 112 и изпраща локацията незабавно в базата на ПСС – Банско, а в близост до мястото на инцидента се оказват няколко планински спасители – доброволци, които бързо успяват да стигнат до пострадалата жена. От спасителната служба съобщават, че туристката е в добро общо състояние. 

Това е втора акция на отряда в Банско в последното денонощие. Вчера (20 юли) планинските спасители се отзоваха на сигнал за изоставен велосипед при водопада в местността „Св. Никола“ и неподвижно тяло в подножието на скалите. Пристигналите на място спасители установяват, че е на мъж, който е загинал. 

От Областната дирекция на МВР съобщиха, че загиналият мъж е поданик на Великобритания на 59 години, а причините за смъртта му се установяват. 

 

/ЛРМ/

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още