БАБХ е взела проби за лабораторно изпитване по официален контрол от яйцата, внесени от Украйна

През периода от 9 до 19 март у нас са внесени пресни кокоши яйца за директна консумация, клас А, от Украйна и Латвия – общо 2 608 200 броя, съобщиха от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). Съобщението на БАБХ е във „във връзка с повишения интерес по отношение вноса в Република България на яйца от трети държави“.

БАБХ посочва, че всички пратки са придружени от необходимите съпроводителни документи, ветеринарни сертификати и са от ферми с доказан произход, одобрени за внос в ЕС.

Яйцата са постъпили в одобрени от Агенцията складове на територията на страната, като всяко от тях носи на черупката си съответния код, доказващ произхода му. 

От БАБХ напомнят на потребителите, че могат да различат яйцата с произход от български ферми по печата на черупката, започващ с обозначението BG. 

Яйцата с произход Украйна са придружени от протоколи за извършен лабораторен анализ. Въпреки това, за да гарантира безопасността на яйцата за българските потребители, БАБХ е взела проби за лабораторно изпитване по официален контрол от яйцата с произход Украйна (изследват се за радиоактивност, тежки метали, инхибитори и остатъци от ветеринарномедицински препарати). Анализите се извършват в държавна лаборатория от системата на БАБХ. 

Окончателните резултати ще бъдат готови утре, 24 март.

Складовете, на територията на страната, получаващи пресни яйца от трети държави, са поставени под ежедневен ветеринарен контрол, заявяват още от БАБХ.

/ВЙ/

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още