Община Варна започва удълбочаване на рибарското пристанище „Карантината“

Община Варна започва прочистване на натрупаните пясъчни наноси пред рибарското пристанище „Карантината“, съобщи днес Младен Иванов, директор на предприятието „Общински паркинги и синя зона“. По думите му предстои и дооборудване на местата в порта, за да бъдат изпълнени предписания на „Морска администрация“.

Проектирането на пристанището бе направено от екип на Българската академия на науките, припомни Иванов. На мястото обаче се образуват сериозни наноси, които трябва да бъдат разчиствани, за да функционира изобщо портът. В момента трябва да бъдат преместени 17 хиляди кубика пясък. Иванов уточни, че се обсъждат няколко варианта, за да бъде разрешен проблемът с натрупването на наноси в дългосрочен план, но все още няма решение, нито яснота откъде би могло да се търси нужното финансиране.

„Карантината“ разполага със 116 корабни места. Пристанището обаче все още не работи. С настоящото удълбочаване на района и дооборудване на местата, от общината уверяват, че портът ще започне да функционира до няколко седмици.

 

/МК/

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още