Южнокорейският министър на националното обединение е на посещение в Япония

Южнокорейският министър на националното обединение Гуон Йонсе е на посещение в Япония. На негова среща с високопоставени представители на японското правителство днес бе потвърдено близкото сътрудничество между двете страни в отговор на ескалиращите ракетни заплахи от Северна Корея, предаде АП.

Срещата, първата по рода си с участието на южнокорейски министър на националното обединение от 18 години, е поредният признак за разтапянето на ледовете в отношенията между Южна Корея и Япония. Тя бе проведена само седмица след като двете страни се споразумяха да оставят в миналото проблемите, белязали отношенията им в исторически план, и да възобновят връзките между двете страни, за да могат те да отговорят заедно по-успешно на нарастващите заплахи в региона, отбелязва АП.

Преди седмица южнокорейския президент Юн Сук-йол и японския премиер Фумио Кишида се договориха в Токио да възобновят провеждането на редовни посещения и да започнат разговори в областта на сигурността, търговията и други сфери.

Гуон и японският външен министър Йошимаса Хаяши смятат, че зачестилите севернокорейски изпитания на балистични ракети, които се осъществяват с безпрецедентно темпо, са „сериозна заплаха за регионалната сигурност и очевиден и сложен проблем за международната общност“. Те потвърдиха близкото сътрудничество между двете страни в отговор на южнокорейската ядрена и ракетна заплаха, пише в изявление на министерството на външните работи на Япония.

В началото на разговорите Хаяши каза, че срещата на върха миналата седмица „е била много успешна“, и похвали политиката на Юн за подобряване на отношенията между Сеул и Токио.

От своя страна Гуон заяви, че процесът едва започва и че усилията, които двете правителства ще положат по-нататък, ще укрепят още повече техните силни връзки. 

Севернокорейската ядрена заплаха, както и нарушаването на човешките права, представляват проблем не само за Южна Корея, но и за международната общност. Затова за Сеул е важно да укрепи отношенията си с Токио, за да може да се справи с тези проблеми, добави Гуон.

Южна Корея и Япония имат близки икономически и културни връзки и са ключови съюзници на САЩ. В отношенията им обаче често се наблюдава несигурност, породена от спорове, датиращи още от времето на японската колонизация на Корейския полуостров от 1910-1945 г., посочва АП.

След дълги преговори с Япония южнокорейското правителство обяви по-рано този месец планове да отдели средства за уреждане на спор за компенсации във връзка с принудителен труд, положен от корейци по време на Втората световна война. Това позволи да бъде проведена първата двустранна среща на високо равнище от 12 години.

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още