Анаеробна инсталация за биоразградими отпадъци ще бъде изградена в Русе

Началото на строителството на анаеробна инсталация за биоразградими отпадъци бе поставено днес в Русе. Дейността е част от проект „Проектиране и изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци на територията на Регионално сдружение за управление на отпадъците Русе“, финансиран от оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“. Това съобщиха от кметството в крайдунавския град. 

Основната цел на проекта е изграждането и въвеждането в експлоатация на инсталацията и осигуряването на разделното събиране на биоразградими отпадъци от общините членове на Регионално сдружение за управление на отпадъците – Русе. По този начин ще се създаде допълнителен капацитет за рециклирането им, което ще доведе до намаляване на общото количество депонирани отпадъци.

След изграждането й инсталацията ще позволява безкислородното третиране на биоразградими отпадъци, от които ще се получава компост, както и метан за електропроизводство и топлинна енергия.

Общият бюджет на проекта е 34,4 млн. лева, а срокът за неговото изпълнение е до края на тази година. 

/ЕС/

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още