АТА: Албанският Фонд за икономическа помощ е в размер на 7,2 милиарда леки пред 2023 г.

Министърът на здравеопазването и социалната защита на Албания Огерта Манастирлиу говори днес в парламента в Тирана за социалните програми на правителството в подкрепа на нуждаещите се семейства, предаде за БТА албанската агенция АТА.

В отговор на питане от опозицията Манастирлиу каза, че през последните години помощите за бедните семейства са се увеличили.

Манастирлиу обяви, че тази година Фондът за икономическа помощ е в размер на 7,2 милиарда албански леки и този обем значително увеличава социалната подкрепа за нуждаещите се.

Във връзка с питането към министър Манастирлиу депутатът от Демократическата партия Буяр Лескай поиска през тази година правителството да определи размера на минималния жизнен стандарт. Според Лескай това ще помогне при разработването на политики за облекчаване на бедността и за подобряване на социалните политики.

„Трябва да поставим във фокуса си определянето на минималния жизнен стандарт в рамките на 6 месеца или в рамките на 2023 г. Това от своя страна ще се използва като ориентир за определяне на минималната работна заплата“, каза той.

Лескай подчерта, че в момента Албания няма официални данни за минималния жизнен стандарт.

Европейските страни имат различни подходи по отношение на минималния жизнен стандарт, каза в отговор Манастирлиу.

„Официалната дефиниция на минималния жизнен стандарт е различна в различните страни. Като цяло, въпреки че има прилики при дефинирането на този стандарт, темата не е унифицирана. Ето защо някои страни имат социални програми, които се занимават с бедността. Франция има минимална работна заплата, но не е определила законово минималния жизнен стандарт. Швеция пък има всеобхватна социална система. Албания определя минималната работна заплата на национално ниво, като гарантира, че тя ще се увеличава и от 1 април минималната работна заплата ще да бъде 40 000 албански леки [към 348 евро – бел. ред.], достигайки средното ниво за страните от региона“, каза министър Манастирлиу.

(Новина, избрана от албанската агенция АТА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още