Централната банка на Турция остави непроменен основния си лихвен процент

Комитетът по паричната политика на централната банка на Турция запази основния лихвен процент непроменен на ниво от 8,5 процента, предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Комитетът заседава днес под председателството на управителя на централната банка Шахап Кавджъоглу.

В съответствие с основната си цел за ценова стабилност централната банка ще продължи да използва решително всички налични инструменти, докато не се формират силни показатели за траен спад на инфлацията и не бъде постигната средносрочната цел от 5 процента, се посочва в съобщението на банката.

Комитетът по паричната политика на централната банка на Турция понижи през февруари основния лихвен процент с 0,5 пункта – от 9 на 8,5 процента. 

През първите осем месеца на миналата година банката поддържаше основния си лихвен процент непроменен на равнище от 14 на сто, след което започна да го намалява. През ноември централната банка понижи водещата си лихва до едноцифрена стойност – от 10,5 на 9 процента и запази това ниво през декември и януари.

/СУ/

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още