Оцеляла от Холокоста споделя преживяванията си в „ТикТок“

Това Фрийдман, оцеляла от Холокоста, е на 85 години и благодарение на 17-годишния си внук се превърна в звезда в „ТикТок“, разказва Асошиейтед прес.

В хола в семейния дом в Мористаун, щата Ню Джърси, той записва кратки видеа на своята баба, която разказва за живота си през 1944 г. и 1945 г., когато, едва шестгодишна, е била в концентрационния лагер Аушвиц в окупираната от нацистите Полша. Тя говори и за преживяванията си преди и след своя престой в лагера.

Видеата в акаунта ѝ са събрали над 75 милиона гледания, откакто двамата са започнали да ги публикуват през септември 2021 г.

„Наистина имаше лавинообразен ефект“, каза Фрийдман. По-късно двамата осъзнали, че това е страхотен начин за младите хора, които не четат книги или не харесват уроците в училище, да слушат и да научават за Холокоста. 

Нейният внук Арън Гудман каза, че най-гледаните видеа са тези, „на които се вижда нейният номер“, татуиран на ръцете й в Аушвиц за разпознаване.

„Хората по света обикновено нямат възможност да срещнат оцелял, да видят историята на ръката му. Така че социалните медии и „ТикТок“ са начин да предадем посланието си и да покажем доказателства за Холокоста, който хората несправедливо отричат“, заяви Гудман.

Потребители на „ТикТок“ са благодарни на Фрийдман, че споделя спомените си, и казват, че в училище са учили много малко или дори нищо за Холокоста.

Внукът на възрастната жена заяви, че прави видеата, за да се бори с антисемитизма онлайн и да образова „ТикТок“ поколението за ужасите на Холокоста.

„Трябва да се съсредоточим върху историята и да предупредим хората до какво може да доведе омразата, ако никой не прави нищо срещу нея“, каза ученикът.

На друго видео се виждат черно-бели кадри на Това Фрийдман и други еврейски деца в началото на 1945 г., на които тя вдига своя ръкав и показва татуирания номер на ръката си. Филмът е заснет от съветската армия седмица след като затворниците са били освободени от лагера.

Когато Това Фрийдман гледала филма, тя си спомнила за своята майка, която не се вижда на кадрите, но е била наблизо и я е научила как да оцелее в лагера, като не гледа пазачите в очите и се крие сред мъртвите тела. Майка ѝ изчезва след войната и умира на около 45 години. 

Фрийдман каза, че хората често я питат как би могла отново да има доверие или да обича хората след това, което е видяла в лагера. Тя заяви, че познава и други оцелели от Холокоста, които са загубили семействата си в лагерите, но след това отново се оженили и имат деца.

„Животът се променя и може да живееш отново“, каза Фрийдман, която работи като терапевт и социален работник и пише книга за преживяванията си, наречена „Дъщерята на Аушвиц“. 

„Това бих искал да разкажа на хората. Надеждата, че човечеството може да се съгради наново“, добави възрастната жена, оцеляла от Холокоста.

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още