20 автори ще се включат в четене по повод празника на поезията

21

Литературно четене по повод празника на поезията ще се състои в културен клуб „Тракия“, съобщават от издателство „Захарий Стоянов“.

Събитието е на 4 октомври. Около 20 поети ще се включат в него, за да прочетат свои нови стихотворения, съобщи на БТА Иван Гранитски от издателството. Сред тях са са Надя Попова, Валентина Радинска, Ники Комедвенска, Боян Ангелов, Паруш Парушев, Минчо Минчев, Иван Есенски, Атанас Звездинов, Петър Андасаров, Боян Бойчев.

В програмата на литературното четене е предвидена и дискусия, посветена на българската поезия. „Главната тема ще е защитата на българската национална идентичност чрез езика. Това е главна задача и мисия на българските писатели. Доста се замърсява през последните години и дори десетилетия езика ни“, коментира Гранитски. Допълва, че според него е необходим закон за защита на българския език . 

По думите на писателя, все по-малко млади хора четат книги. „Те потъват предимно в електронните средства – лаптопи, компютри, телефони. Но липсата на четене на книжен носител всъщност обеднява много съзнанието, мисловната дейност, речника… Бедният речник е функция на бедна мисъл“, казва Гранитски.

Според него интересът на младите читатели може да бъде увеличен чрез срещи с българските автори на литературни четения.

Организатори на събитието по повод деня на поезията са още Съюзът на тракийските дружества в България и Съюзът на българските писатели. / ГН

/ДД/

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още