Цените на производител се увеличават с 8,7 на сто на на месечна база през август и с над 50 процента на годишна база, отчита НСИ

19

Общият индекс на цените на производител се увеличава с 8,7 на сто през август 2022 г. в сравнение с предходния месец, съобщава Националният статистически институт.

Значителен ръст е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 28  на сто, и в добивната промишленост – с 5,6 на сто, а в преработващата промишленост е отчетено намаление – с 1,6 на сто.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар нараства с 12,5 на сто спрямо юли 2022 г. Ръст е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 26,5 на сто, и в добивната промишленост – с 5,3 на сто. Намаление на цените е отчетено в преработващата промишленост – с 1,1 на сто.

Общият индекс на цените на производител нараства с 50,3 на сто през август 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 година. Ръст на цените е регистриран при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – със 130,6 на сто, преработващата промишленост – с 22,7 на сто, и в добивната промишленост – с 9 на сто.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар нараства с 68,2 на сто в сравнение с август 2021 година. Ръст на цените е регистриран при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – със 129,2 на сто, преработващата промишленост – с 29,7 на сто, и добивната промишленост – с 12  на сто.

/СС/

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още