Европейският парламент поясни: Санкциите срещу Русия са условие за напредъка на преговорите на Сърбия, спирането им не се предвижда

20

След разпространената в сръбските медии новина вчера, че Европейският парламент (ЕП) ще поиска от Европейския съюз да спре преговорите със Сърбия за присъединяване, докато Белград не наложи санкции на Русия, днес сръбската държавна телевизия, която e видяла доклада на ЕП за стратегията за разширяване на ЕС, обяви, че ЕП ще призове ЕС да не продължава преговорите за присъединяване със Сърбия, докато Белград не се съобрази с политиката на санкции срещу Русия и не постигне значителен напредък в реформите, съобщиха РТС и вестник “Данас”.

“ЕС трябва да постави като приоритет привеждането на страните кандидатки в съответствие с общата европейска външна политика и да продължи преговорите за присъединяване със Сърбия само ако тя спазва санкциите на ЕС срещу Русия и постигне значителен напредък в реформите, свързани с пътя към ЕС”, се посочва в доклада за стратегията за разширяване на ЕС, съставен от Тонино Пицула, представител на групата на Социалистите и демократите в ЕП, предаде РТС.

Докладът призовава ЕС да преразгледа използването на европейските фондове, предназначени за Сърбия, в светлината на привеждането в съответствие с външната политика, “по-специално проектите, финансирани по Икономическия и инвестиционен план за Западните Балкани, за да се гарантира, че всички средства от бюджета на ЕС са напълно съобразени с неговите стратегически цели и интереси”.

Докладът за “Новата стратегия за разширяване” ще бъде гласуван на сесията на външнополитическата комисия на ЕП на 13 октомври, като съдържанието му вече е съгласувано чрез компромисни изменения от най-големите политически групи.

Съгласуваният текст на поправката призовава Сърбия систематично да спазва всички ограничителни мерки на ЕС спрямо Русия и мерките като цяло”, както и да покаже напредък в демокрацията, върховенството на закона и да приеме европейските ценности и приоритети.

В частта от доклада, която говори за диалога между Белград и Прищина, ЕП призовава ЕС да засили ангажимента си за постигане на правно обвързващо споразумение “въз основа на взаимното признаване на двете страни, в рамките на диалог”, който, както се оценява, е ключов за напредъка им към ЕС и в същото време ще допринесе за регионалната стабилност и просперитет.

След гласуването на комисията по външна политика на 13 октомври докладът за “Новата стратегия за разширяване на ЕС” трябва да бъде приет под формата на резолюция на пленарната сесия на Европейския парламент през ноември.

Резолюцията няма обвързваща сила, но ще бъде изпратена като препоръка до Европейската комисия и страните членки.

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още