Германската безработица остава стабилна през септември в трудна среда

21

Нивото на безработицата в Германия се е стабилизирало през септември на фона на максималното равнище на инфлацията и продължаващия приток на украински бежанци на пазара на труда, съобщи днес в комюнике Федералната агенция по заетостта, цитирана от Франс прес. 

Безработицата е била 5,5 на сто при коригирани данни с оглед на сезонните промени, уточни агенцията. Броят на безработните е нараснал с 14 000 на месечна основа.

Според първоначалните данни броят на безработните е намалял до 2,48 милиона души, което е с около 62 000 души по-малко на месечна основа, подчерта организацията.

“Пазарът на труда остава стабилен в глобален план въпреки повишението на цените и опасенията за недостиг на електроенергия”, заяви в комюнике шефката на Федералната служба по заетостта Андреа Налес.

“Безработицата и непълната заетост намаляха  в началото на есенното възстановяване и показателите щяха да са още по-показателни, ако не бе регистрирането на нови украински бежанци, които бягат от страната си след руската инвазия”, добави тя.

Регистрираните в края на август украински граждани в Германия са били 1,11 милиона души или с 957 000 повече, отколкото в края на февруари, когато започна войната, според данните на Федералната служба за миграцията и бежанците.

В по-общ план търсенето на работна сила е “намаляло леко”, но е останало на “много високо равнище”, според  Андреа Налес.

Германия е особено засегната от скока в цените на електроенергията след началото на войната в Украйна. Целият й промишлен модел, който се базира в голяма степен на вноса на по-евтина електроенергия, е поставен под съмнение.

Инфлацията е скочила до 10 на сто през септември на годишна основа, което е най-високата регистрирана стойност от декември 1951 г. 

Германската икономика  е тръгнала по пътя на рецесията от последното тримесечие на 2022 година и трябва да се подготви за трудна 2023 г. с все още висока инфлация, която се очаква да е на равнище 8,8 на сто и спад на брутния вътрешен продукт с 0,4 на сто. Това се посочва  в прогнозите на водещите икономически институти  в страната, публикувани вчера.

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още