Образувано е досъдебно производство за незаконно експлоатиране на инсталация с амоняк в ловешкото предприятие „Мелта 90“

18

Образувано е досъдебно производство за незаконно експлоатиране на инсталация с амоняк в ловешкото предприятие „Мелта 90“ АД, потвърди за БТА окръжният прокурор Валентин Вълков.

Той посочи, че с прокурорско постановление от Районната прокуратура в Ловеч е разпоредена проверка, касаеща експлоатирането на инсталация с амоняк. В нея са участвали служители на МВР, ДАНС, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), Областната дирекция по безопасност на храните, Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ и “Електрохолд България”.

В резултата на проверката е образувано досъдебно производство за това, че след като инсталацията е била спряна още през май, тя е пусната отново незаконно. „Не него му е спрян токът и водата, но той си е пуснал резервен генератор за ток, напълнил си е незаконно системата с амоняк и е започнало отново обгазяване, защото тази система е повредена, в годините не е правен никакъв ремонт“, каза Вълкова и добави, че следва разследване с разпити, експертизи и евентуално привличане на изпълнителния директор като обвиняем.

По думите на окръжния прокурор в рамките на досъдебното производство трябва се източи амонякът и принудително инсталацията да бъде спряна.

Според областния управител на Ловеч Станислав Славчев това може да бъде извършено само от лицензирана фирма, която има регистрирани съдове за съхранение и пренос на амоняк. „Намерихме такава фирма и тя ще извърши източването, след като бъде постановено от прокуратурата и му бъде заплатена услугата“, каза за БТА областният управител. 

Той посочи, че кметът на Ловеч Корнелия Маринова е поела ангажимент Общината да заплати източването на амоняка и впоследствие от Комисията за бедствия и аварии ще бъде поискано възстановяване на сумата, с цел „овладяване на това бедствено положение, което се създава с тази крайно амортизирана инсталация от 1982 г. въведена в експлоатация“.

„Ние ще изпълним принудително тази мярка, с цел да обезпечим спокойствието на гражданите. Процесът може да се забави, докато се намери къде цялото количество от два тона и половина да се складира“, добави Славчев.

Както БТА съобщи, проблемът с изтичане на амоняк от хладилната инсталация имаше и през май тази година. Тогава от ДАМТН издадоха заповеди за спиране на съоръжението от експлоатация, които все още са в сила.

От миналата седмица сигналите на граждани за остра миризма на амоняк отново зачестиха. Това накара кмета на община Ловеч Корнелия Маринова да свика общинския кризисен щаб по бедствия и аварии и да сигнализира министрите на икономиката и индустрията, както и на вътрешните работи, като е изпратено писмо и до ДАМТН.

Изпълнителния директор на „Мелта 90“ АД Андрей Тенев посочи, че след основен ремонт на амонячната инсталация, отнел четири месеца и струващ 85 хиляди евро, се опитват да започнат работа.

В района около „Мелта 90“ бе поставена мобилна станция на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Плевен, която в рамките на вчерашния ден не е установила завишаване на количествата амоняк в атмосферния въздух, информираха от Общината.

За проблема областният управител на Ловеч Светослав Славчев сезира окръжния прокурор Валентин Вълков.

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още