Промишленото производство в Китай отслабва, увеличавайки натиска върху икономиката

19

Растежът на китайското промишлено производство отслабва през септември, поръчките за износ намаляват, а работодателите съкращават работни места. Това увеличава натиска върху и без друго слабия икономически растеж, сочат две икономически проучвания, цитирани от Асошиейтед прес.

Месечният индекс на активността на мениджърите по доставките, публикуван от медийната група “Цайсин” (Caixin), спадна до 48,1 от 49,5 през август, измерено по 100-точкова скала, на която стойности под 50 показват свиване на дейността. Отделно изследване, показва, че индексът Пи Ем Ай (РMI), също измерващ  активността на мениджърите по доставките, се покачи до 50,1 от 49,4.

“Проучванията показват, че китайската икономика продължава да губи инерция”, коментира данните Зичун Хуан, експерт на “Кепитъл икономикс” (Capital Economics).

Това означава още проблеми пред китайските лидери, които се опитват да спрат икономическото забавяне, след като растежът (на БВП) спадна до 2,2 на сто през първите шест месеца на годината. Това драстично се разминава от официалната цел от 5,5 на сто.

Китайските икономически усилия бяха възпрепятствани от слабото глобално и местно потребителско търсене, и от намаляване на дейностите с недвижими имоти, причинено от официални репресии срещу използването на дългови средства от бранша. 

Индексът на новите експортни поръчки на “Цайсин” достигна до четиримесечно дъно, а Китайската федерация по логистика и покупки заяви, че нейният индекс е спаднал до 47, спрямо отчетените през август 48,1. 

И двете проучвания показаха, че показателите на заетостта са в отрицателната територия, което показва, че китайските компании съкращават работни места.

Икономиката на Пекин е засегната от локдауни и други противоепидемични ограничения, а настроенията в сектора на услугите също се влошиха повече от очакваното.

“Натискът върху икономиката се увеличи”, отбеляза главният икономист на “Цайсин” Уан Же, цитиран от ДПА.

Същевременно официалната китайска статистика обяви, че индексът на активността на мениджърите по доставките (PMI) се повишава до 50,1 пункта през септември спрямо 49,4 през предходния месец. Той измерва главно настроенията в големите и държавни предприятия, които се подпомагат с огромни държавни средства.

Също през септември официалният индекс, отчитащ състоянието на сектора на услугите спада до 50,6 в сравнение с 52,6 през август. Така индексът показва по-лоши от прогнозираните резултати.

“Като цяло пандемичната ситуация остава тежка и сложна, и отрицателното въздействие на мерките все още е ясно изразено върху икономиката”, посочва Уан.

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още