Реколтата от царевица във Франция е намаляла наполовина заради сушата

14

Френските фермери са събрали 51 процента от тазгодишната реколта от царевица за зърно до 26 септември, съобщиха днес от земеделската служба “Франсагример” (FranceAgriMer), тъй като производителите проведоха по-ранна от обичайната жътва, която се очакваше да донесе най-малката реколта от десетилетия след сушата това лято, предаде Ройтерс.

Напредъкът на жътвата е 26 процента спрямо седмица по-рано и далеч надхвърля 2 процента, постигнати през същата седмица на миналата година, се казва в доклад на службата за реколтата от зърнени култури.

Прибирането на реколтата е с 28 дни по-бързо от темпото от миналата година и с 18 дни по-бързо от средното за пет години, коментира “Франсагример”.

Прибирането на реколтата започна в началото на късния август след изключително горещо и сухо лято, което ускори растежа на растенията.

Въпреки това, знойното време също сви потенциалните добиви и министерството на земеделието очаква производството да падне до най-ниското си ниво от 1990 г.

Приблизително 41 процента от посевите с царевица са били в добро или отлично състояние миналата седмица, спадайки от 43 процента през предходната седмица до ново дъно в данните на “Франсагример” от 2011 г.

Резултатът от намалената поради сушата реколта от царевица във Франция и другаде в Европа се следи отблизо от животновъдния сектор, който разчита на зърното за храна на животните.

Междувременно вносът от основния доставчик на царевица за Европейския съюз, Украйна, беше прекъснат от войната с Русия.

/СС/

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още