Унгария каза, че не може и няма да подкрепи нови енергийни санкции срещу Русия

22

Унгария не може да подкрепи планирания осми пакет санкции на Европейския съюз срещу Русия, ако той съдържа наказателни мерки в областта на енергетиката, заяви днес началникът на кабинета на унгарския министър-председател Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Вчера Европейската комисия предложи нови санкции срещу Русия, които включват по-строги търговски ограничения, повече индивидуални черни списъци и ограничения на цените на петрола за трети страни.

Предложените санкции не включват по-строги мерки като забрана на вноса на руски диаманти, каквито твърдолинейните противници на Русия в лицето на Полша и Балтийските държави искат да бъдат въведени, отбелязва Ройтерс.

За да бъдат наложени санкциите, е необходимо единодушие, а Орбан е яростен критик на налагането на новия пакет, включващ ограничения в областта на енергетиката. Унгарският премиер заяви в понеделник, че санкциите на ЕС “имат обратен ефект”, като са повишили цените на енергията и са нанесли удар на европейските икономики.

“Унгария вече направи много за запазване на европейското единство, но ако в пакета има енергийни санкции, ние не можем и няма да го подкрепим”, каза днес на брифинг Гергей Гуяш, началникът на кабинета на унгарския премиер. Той направи уговорката, че централноевропейската държава очаква окончателния вариант на пакета, но изрично добави, че тя не може да подкрепи санкциите в областта на енергетиката.

Унгарското правителство също така води преговори с Европейската комисия, за да си осигури милиарди евро от фондовете на ЕС, блокирани поради опасения, свързани с върховенството на закона. Гуяш заяви, че очаква да бъде подписано споразумение, тъй като Будапеща е готова да изпълни всички свои ангажименти, поети пред Брюксел.

 

 

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приемам Прочети още