Решението на президента кандидатът за служебен премиер да бъде Димитър Главчев предизвика реакции сред политиците

Мар 30, 2024 - 22:05
Мар 30, 2024 - 22:06
 0  11
Решението на президента кандидатът за служебен премиер да бъде Димитър Главчев предизвика реакции сред политиците

Решението на държавния глава Румен Радев да назначи председателя на Сметната палата, Димитър Главчев, за кандидат за служебен министър-председател предизвика реакции сред политиците.

Димитър Главчев, който е част от номенклатурата на ГЕРБ, е партийно лице, заяви премиерът в оставка Николай Денков преди началото на днешното Отчетно-изборно събрание на "Продължаваме промяната". Той подчерта, че от служебния кабинет се очаква да проведе честни избори, което ще зависи и от състава на Министерския съвет, особено от министъра на вътрешните работи и министъра на електронното управление. Денков изрази надежда, че задачата ще бъде изпълнена добросъвестно, като се имат предвид предишни избори.

Тома Биков, народен представител от ГЕРБ-СДС, заяви пред журналисти, че партията не се намесва в служебни правителства и че откакто е приключил мандатът на г-н Плевнелиев, нямат президент. Биков добави, че според информацията, която има, Главчев е бил единствената възможност и че промените в Конституцията, приети като предложение от "Продължаваме промяната-Демократична България", са допринесли за това.

Председателят на СДС Румен Христов заяви пред журналисти, че Димитър Главчев е отговорен и принципен човек, който се надява да проведе честни избори в полза на всички политически формации. Христов отбеляза, че според президента, Главчев е единственият, който е приел тази тежка задача и че президентът има правото да избере измежду десетте посочени лица за тази позиция.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков коментира пред журналисти, че президентът е избрал ярко политическо лице на ГЕРБ и че в служебния кабинет не трябва да има политически лица от тяхната партия.