6.7 C
Монтана
10 май 2021 | понеделник |

Банките в Румъния очакват ръст на необслужваните кредити

- Advertisement -spot_img

Броят на необслужваните кредити в банковата система може да нарастне догодина заради въведения мораториум, с който длъжниците получиха възможност за отлагане на вноските си. Това каза представител на румънската Асоциация на банките, цитиран от seenews.com.

Данните на румънската централна банка сочат, че към края на септември делът на този тип заеми в банковата система е 4,06% спрямо 4,58% година по-рано. И макар банките да са със стабилни резерви, то необслужваните заеми все пак ще се увеличат след тези 10 месеца на забавени вноски.

Последните данни на тамошното финансово министерство показват, че около 330 000 румънци са се възползвали от антикризисната мярка. От банковата асоциация в Северната ни съседка очакват да има ръст и на краткосрочните заеми. Те ще се теглят с цел бързо възстановяване на производството или покриване на текущи нужди. Тегленето на по-дългосрочни заеми пък ще стане възможно едва след края на пандемията.

У нас също има подобни притеснения. От Българска народна банка (БНБ) предупредиха в един от докладите си, че е възможно да има ръст на този вид заеми. Това е логично, тъй като макар и с частично възстановяване, доходите на хората продължават да са ниски, а други все още са безработни и няма как да обслужват кредитите си.

свързани новини

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ ...

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img