Депутатите отхвърлиха промени в Закона за хазарта, свързани с разпространението на пряка и непряка реклама на хазартни игри и зависимостта от тях

В мотивите се посочва, че този законопроект цели да намали обществените вреди, свързани с хазарта, като ограничи рекламите и подобри контрола над тях, и като подобри възпиращата функция на регистъра за уязвими лица

Април 3, 2024 - 12:10
 0  20
Депутатите отхвърлиха промени в Закона за хазарта, свързани с разпространението на пряка и непряка реклама на хазартни игри и зависимостта от тях

Депутатите отхвърлиха предложените промени в Закона за хазарта, които засягат разпространението на директна и индиректна реклама на хазартни игри и тяхната зависимост, внесени от Костадин Костадинов от партия „Възраждане“ и други народни представители. Предложението беше отхвърлено с 67 гласа „за“, 29 „против“ и 79 „въздържали се“.

В обосновките си авторите на законопроекта посочват, че целта му е да намали обществените вреди от хазарта, като ограничи рекламата и усъвършенства контрола над нея, както и да подобри защитната функция на регистъра за лица в риск.

Предложените изменения в законопроекта имат за цел да намалят зависимостта от хазартни игри в обществото, като ограничат рекламата на хазарта, увеличат приноса за социално отговорно поведение, който да се инвестира в спорта и здравеопазването, осигурят по-справедливо данъчно облагане, тъй като другите развлекателни услуги се облагат с 20% ДДС, и улеснят работата на служителите на Националната агенция по приходите при проверка на залозите в игралните зали и казината.

Димо Дренчев от „Възраждане“ сподели по време на дебатите, че през последните десет години е свидетел на верижна зависимост, започваща със залагания в казина и игрални зали, последвани от бързи кредити, съдебни изпълнители, работа без трудов договор и в крайна сметка принудителна емиграция, което вреди на цялото общество. Той подчерта, че печалбите в казината и игралните зали се изплащат в брой до 5000 лв., а не до 10 000 лв., както е по закон, което води до връщане на хората в зали, където вместо да си тръгнат с печалба, често губят още.

Румен Гечев от „БСП за България“ изрази мнение, че хазартът трябва да бъде напълно забранен в страната. Той критикува агресивната и безкомпромисна реклама на хазартни игри, която прониква в телефоните на децата и младежите, в телевизионните предавания и призова за нейното прекратяване.