Днес в Турция се провеждат местни избори

Днес в Турция се провеждат местни избори, на които ще могат да гласуват общо 61 441 882 избиратели.

Мар 31, 2024 - 06:30
 0  36
Днес в Турция се провеждат местни избори

Кандидатите от 34 политически партии ще участват в изборите, като в страната ще бъдат отворени над 206 хиляди избирателни секции. Ще се избират кметове на 81 окръжни центрове, както и на 973 по-малки градове и над 50 хиляди кметове на общини.

Поради сезонните условия и времето на залез, Висшата избирателна комисия на Турция реши изборите в 32 окръга да започнат един час по-рано. В Източен и Югоизточен Анадол, включително окръзите Адъяман, Агръ, Диарбекир, Газиантеп, Хаккяри, Кахраманмараш, Малатия и Ван, гласуването ще става от 07:00 до 16:00 часа.

В останалите окръзи гласуването ще бъде от 08:00 до 17:00 часа.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието е с номер 1 на бюлетината за гласуване, а основната опозиционна Народнорепубликанска партия е с номер 18.

Истанбул има най-много кандидати за кмет - 49, докато за мястото на градоначалник на Анкара се състезават 24 кандидати.

Настоящият кмет на Истанбул и кандидат на НРП Екрем Имамоглу ще гласува в училището "Емин Юкселоглу" в Бейликдюзю, докато Мурат Курум, кандидат на ПСР за Истанбул, ще гласува в училище IMECE в Кягътхане.

Кметът на Анкара Мансур Яваш, кандидат за преизбиране от НРП, ще гласува в училището "Юмиткьой", а кандидатът на ПСР за Анкара Тургут Алтънок - в училище "Коджатепе".

Социолозите прогнозират, че настоящите опозиционни кметове могат да запазят позициите си за следващите пет години. Очаква се тесен избор между настоящия кмет на Анкара Мансур Яваш от НРП и кандидата на ПСР Тургут Алтънок, както и в Истанбул между Екрем Имамоглу от НРП и Мурат Курум от ПСР.