Валентин Николов: Разглежда се вариант за реализация на седми и осми блок на АЕЦ „Козлодуй“ със собствен капитал от около 30% и 70% привлечени средства

Ръководителят на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов обяви, че за реализацията на седми и осми блок на централата се обмисля вариант, при който около 30% от финансирането ще бъде собствен капитал, а 70% – привлечен капитал. Той посочи, че преди да се започне проектът, трябва да бъдат известни пълните му обеми, което зависи от ОВОС-а за осми блок. В момента се провеждат разговори с банки относно финансирането, но конкретните детайли ще бъдат ясни по-късно. Планира се ангажирането на 5000 до 10 000 души в строителството на новите блокове, затова се разглеждат въпросите за настаняването им и изграждането на необходимата инфраструктура в района на Козлодуй.

Translation to Bulgarian with HTML tags:
За реализацията на седми и осми блок на АЕЦ „Козлодуй“ се обмисля вариант около 30 процента да бъде собствен капитал и 70 на сто – привлечен капитал. Това каза изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов по време на Третата ядрена конференция, която се провежда в София.
Той уточни, че преди да се мисли за структурирането на проекта, трябва да се знаят пълните му обеми. Това много зависи и от ОВОС-а, който ще бъде направен за осми блок, като надеждите са да има застъпване на работата на осми блок с пети и шести. Това ще покаже дали има нужда да се изградят охладителни кули. 
Вече са водени предварителни разговори с банки, но конкретното привличане на финансиране ще стане ясно на по-късен етап, добави изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“.
От 5000 до 10 000 души се очакват да бъдат пряко ангажирани в строителството на двата на нови блока и съпътстващите дейности, посочи Николов. Затова в момента се оглеждат всички сгради около централата, за да може тези хора да бъдат настанени. Работи се по въпросите за изграждането на довеждащата инфраструктура в района на Козлодуй.