Българският енергиен и минен форум подписа Меморандум за сътрудничество в ядрената енергетика с Киевския институт за енергийни проекти

Българският енергиен и минен форум и Киевският институт за енергийни проекти подписаха Меморандум за сътрудничество в областта на ядрената енергетика по време на Третата международна ядрена конференция в София. Според меморандума, двете страни ще работят заедно по разработването и предоставянето на програми за строителство на нови ядрени мощности. Целта е да се определят първоначалните дейности, които страните възнамеряват да предприемат в рамките на потенциално сътрудничество. Страните ще се стремят съвместните им проучвания да доведат до реализация на конкретни проекти, свързани с изграждането на нови ядрени мощности в България и Украйна.

Директорът на управителния съвет на Киевския институт за енергийни проекти Юрий Сапожников изрази удовлетворение от подписването на меморандума и изрази надежда за ползотворно сътрудничество между двете страни. Председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски заяви, че този меморандум може допълнително да допринесе за „изграждането на мост“ между България и Украйна в областта на ядрената енергетика.

Translation to Bulgarian with HTML tags:
Българският енергиен и минен форум и Киевският институт за енергийни проекти подписаха Меморандум за сътрудничество в областта на ядрената енергетика. Това стана по време на Третата международна ядрена конференция, която се провежда в София.
Двете страни се очаква да се ангажират да си сътрудничат в разработването и предоставянето на програми за строителство на нови ядрени мощности. Целта на меморандума е да се определят първоначалните дейности, които страните възнамеряват да предприемат в рамките на потенциално сътрудничество. Страните ще се стремят съвместните им проучвания да доведат до реализация на конкретни проекти, свързани с изграждането на нови ядрени мощности в България и Украйна, пише в предварителната информация на Българския енергиен и минен форум.
Директорът на управителния съвет на Киевския институт за енергийни проекти Юрий Сапожников каза по време на церемонията, че е много радостен от подписването на меморандума. Той се надява на ползотворно сътрудничество между двете страни.
Председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски заяви, че този меморандум може допълнително да допринесе за „изграждането на мост“ между България и Украйна в областта на ядрената енергетика.