Обменът на стоки между България и Германия достига над 11 млрд. евро през първите 11 месеца на 2023 г., съобщава президентът на Германо-българската индустриално-търговска камара

Като икономическа сила Германия играе важна роля във формирането на икономическия пейзаж на съседните й страни и България не прави изключение. Германското влияние е помогнало за модернизирането на различни сектори на българската икономика, за насърчаването на иновациите и за създаването на конкурентна бизнес среда. Това каза Тим Курт, президент на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), по време на церемонията по връчването на наградите на германската икономика за 2023 г., в рамките на новогодишния прием на Камарата. БТА е медиен партньор на събитието.
Той цитира последни данни, според които стокообменът между България и Германия възлиза на над 11 млрд. евро за първите 11 месеца на 2023 г. Вносът от Германия е 5,5 млрд. евро. По данни на БНБ германските инвестиции в България за 2022 г. са 225,2 млрд. евро, каза Тим Курт. Той благодари на д-р Митко Василев, главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара, за 30-годишната му работа и представи новоизбраната за главен управител на Камарата Соня Миклай, която официално ще встъпи в длъжност от 1 март 2024 г. Тим Курт изрази благодарност към всички компании, изпратили номинации за конкурса, и посочи, че това за пореден път доказва, че бизнес общността в България е активна и е постигнала много.
Посланикът на Германия Ирене Планк честити на номинираните компании и посочи, че те имат важен принос за задълбочаването на икономическото сътрудничество между двете страни. Дипломатът отчете приноса на Митко Василев за развитието на двустранните отношения и благодари за ангажираността му.
Д-р Мартин Ванслебен, главен управител на Германската индустриално-търговска камара (DIHK), разказа за времената на създаването на Камарата в България и промените, които са настъпили у нас за този период. Той се спря и на последните събития в света и в частност на войната в Украйна, като посочи, че независимо от различията мечтаем отново да се появи някакъв общ знаменател, който да ни обединява. Мартин Ванслебен изтъкна отдадеността в работата на Митко Василев. Когато говорим за България и Германия, тази отдаденост има едно име и то е Митко Василев, заяви Ванслебен.
Той съобщи още, че днес е имал разговор с премиера Николай Денков, по време на който е била засегната темата за еврото. „Той ни каза – опитайте в Германия и в Европа да обясните, че ние изпълняваме критериите и внимателно боравим с финансите, не се страхувайте от нас. Разбрахме посланието“, посочи главният управител на Германската индустриално-търговска камара.
Д-р Митко Василев, главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара, на когото предстои да се пенсионира, посочи, че е с ясното съзнание, че говори за последен път пред подобна публика.Чувствам се като в началото, но му се вижда краят, каза Василев и отбеляза, че след като се пенсионира, ще прави това, което му харесва, което знае и може, но ще отделя повече време за онова, което не е успял да направи. Василев представи наследника си на поста главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара – Соня Миклай, с думите „тя е младостта“, и й пожела попътен вятър. Василев завърши изказването си с три послания – битката се печели не от най-бързия и най-силния, а от този, който устоява докрай; най- скъпоценните неща в живота са тези, които не могат да бъдат произведени или купени; богат е не този, който има, а този, който дава.
Германо-българската индустриално-търговска камара връчи за двадесети път Наградата на германската икономика в България за 2023 г. С нея ежегодно се отличават компании, допринесли за развитието на германо-българските икономически отношения през предходната година. Тази година наградата се връчва в следните категории: „Голямо предприятие“, „Малко и средно предприятие“ и „Социален ангажимент“.  Победителят във всяка една от категориите се определя от жури от високопоставени представители на бизнес средите, обществения живот, политиката и дипломацията.
В категория „Голямо предприятие“ награда получи Schwarz Global Services Bulgaria EOOD, в категория „Малко и средно предприятие“ – Logisoft EOOD, а в категория  „Социален ангажимент“ – Kaufland Bulgarien EOOD &Co. KD