7.2 C
Монтана
28 февруари 2021 | неделя |

Кога увеличеният лимфен възел е повод за тревога?

- Advertisement -

Лимфният възел е елемент от защитната верига на тялото, той е бариера за всяка инфекция. Той реагира на попадането й в организма, като се увеличава. Трябва ли винаги да се страхуваме от това увеличение?

Всеки лимфен възел изпълнява функцията на биологичен филтър. На свой ред лимфата е един от видовете съединителна тъкан.

Участва във формирането на имунитета, предпазва човек от опасни инфекциозни патогени, прехвърля много хранителни вещества, премахва мъртвите еритроцити и микроби от тъканите и след това ги отстранява от човешкото тяло.

Защо лимфните възли се увеличават?

Възпалението на лимфните възли се нарича лимфаденит. То може да доведе до обостряне на хронични възпалителни заболявания и техните остри прояви (тонзилит, трахеит, бронхит), попадане на вируси (ОРЗ, HIV), проникване на туморни клетки при злокачествени заболявания. 

Няколко фактора влияят върху намаляването на размера на лимфните възли. Основните от тях са човешкият имунитет и агресивността на микробите или вируса (средно е възможно да се оцени динамиката след 2-3 седмици). При достатъчна имунна защита и при правилно подбрано лечение, например при тонзилит, те ще намалеят за 3-5 дни, а при туберкулоза динамиката ще е видима едва след 3-4 седмици.

Често и неслучайно увеличените лимфни възли са свързани с онкологични заболявания: по време на развитието на злокачествени патологии именно в тях се задържат раковите клетки, които засядат в лимфоидната тъкан, образувайки метастази. Това обаче не означава, че всяко уголемяване на лимфните възли е равно на онкологично заболяване: причината трябва да бъде определена от специалист.

Кога увеличените лимфни възли сигнализират за проблеми?

Ако увеличаването на лимфните възли е придружено от повишаване на телесната температура, трябва да се консултирате със специалист. Лекарят първо ще палпира лимфните възли – те са болезнени при наличие на възпалителни заболявания. При възпаление на лимфните възли по време на прогресирането на инфекциозния процес могат да се появят следните патологични признаци:

• зачервяване, подуване на лицето и шията;

• болка при палпация на увеличения възел;

• силно втрисане;

• слабост, признаци на интоксикация, мускулни болки, главоболие, намалена работоспособност;

• повишена телесна температура.

При намален имунитет и неефективност на терапията понякога може да се развие опасно усложнение за пациента – флегмон, който може да завърши със сепсис.

В допълнение, така наречените “неми” лимфни възли, които се проявяват без температурна реакция, безболезнени и плътни са, често свързани с околните тъкани и имащи постоянна тенденция към увеличаване, изискват голямо внимание. Те често причиняват дискомфорт (например в подмишницата) или водят до оток на крайника. В такива ситуации е необходимо да се консултирате с лекар, който след преглед ще ви предпише общи кръвни изследвания, флуорография на гръдния кош, преглед от хирург за необходимостта от пункция на лимфния възел или ще ви насочи към онколог или фтизиатър.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ ...

- Advertisement -
- Advertisement -