Граждани се събраха на протест, изисквайки оставката на директора на болница „Пирогов“

Граждани отново се събраха на протест с искане за оставката на директора на болница „Пирогов“. Протестиращите са пред Съдебната палата с искане съдът по-бързо да вземе решение по делото, в което директорът на болницата обжалва протокола, с който е освободен от поста.
Д-р Димитров няма право да обжалва протокола, с който министърът на здравеопазването го отстрани от директорското място, каза Ани Стоянова от фондация „Даная“. По думите ѝ Димитров не може да обжалва протокола, тъй като не е акционер в болницата, а заема поста директор с договор за управление.  
На 5 декември миналата година от Министерството на здравеопазването съобщиха, че директорът на „Пирогов“ д-р Валентин Димитров е освободен от поста. Няколко дни преди това министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков посочи, че одит, извършен в лечебното заведение, показва финансови нарушения в болницата, както и че „Пирогов“ е в лошо финансово състояние. Два дни след освобождаването на Димитров от директорския пост парламентарната комисия по здравеопазване възложи на министър Хинков да отмени издадения протокол, с който го освобождава като директор на болница „Пирогов“ до произнасянето на всички компетентни органи.
От фондация „Даная“ организираха неколкократно протести с искане за оставката на д-р Димитров до изясняване на случая около лечението на Даная. Петнайсетгодишното момиче почина през май 2023 г. в болница „Пирогов“. Даная, което страдаше от хематологично заболяване, беше приета в болницата заради инцидент, при който е ударила главата си.