За седми път Столичният общински съвет не успя да избере председател

И днес, за пореден седми път, председател на Столичния общински съвет (СОС) не беше избран. Общинските съветници от всички политически сили се събраха днес в залата на градския парламент в 10:00 часа в опит да „отпушат“ избора на председател.
Заседанието отново води най-възрастният общински съветник Грети Стефанова, която подложи на гласуване три кандидатури за председател. От „Продължаваме промяната – Демократична България“ („Спаси София“) предложиха ново име – това на общинския съветник Цветомир Петров, от „Има такъв народ“ предложението е непроменено – Пламен Данаилов, кандидатът на „БСП за България“ продължи да бъде Диана Тонова. От ГЕРБ–СДС и „Възраждане“ не предложиха кандидати. 
На първия тур гласуваха общо 39 общински съветници, три бюлетини бяха недействителни. Цветомир Петров събра 23 гласа, Диана Тонова бе подкрепена от деветима общински съветници, а за Пламен Данаилов бюлетини пуснаха четирима общински съветници.
Съгласно правилника за организацията и дейността на Столичния общински съвет и Столичната общинска администрация, за да бъде избран председател, за него трябва да са гласували повече от половината общински съветници (31). Общо в СОС има 61 общински съветници. 
Последва балотаж между Цветомир Петров и Диана Тонова, но отново без резултат. Петров събра 26 гласа, Диана Тонова – девет гласа, като общо гласувалите общински съветници на втория тур бяха 37, две бюлетини бяха недействителни. 
След това кметът на София Васил Терзиев направи предложение в следващия един час общинските съветници да се съберат, за да намерят формулата СОС да заработи. Терзиев покани всички политически партии и апелира да продължат консултативни разговори за обединение около някаква фигура, за да се случат дългосрочните политики. Съветниците се събраха, дискутираха два часа в опит да намерят решение, но когато се върнаха в зала стана ясно, че опитите са били безуспешни. Те насрочиха следващо заседание на СОС на 8 февруари от 10:00 часа.
Тази вечер по време преди общественото обсъждане на бюджета на Столичната община в СУ „Св. Климент Охридски“ кметът на София Васил Терзиев заяви, че, ако няма СОС, рекордният бюджет, който той и екипа му предлагат, ще трябва да почака малко и да се работи с този от 2023 година.
Според столичния кмет все повече всички се обединяват около идеята, че проблемът с председател на СОС трябва да се реши в следващите дни. Политическото позициониране трябва да мине на втори план и нуждите на гражданите на София трябва да вземат връх. Разбирам страха, че „ще бъда обвинен в сглобки и заварки“, но най-важното е да имаме страх, че не можем да си изпълним задълженията към гражданите, каза още столичният кмет.